Ez a poliszacharidok csoportjába tartozó természetes sűrítőanyag olyan cukrokból áll, mint a glükóz, a mannóz, a glükuronsav és az ecetsav. Az élelmiszerek címkéjén E415 jelzéssel jelölik.
A xantán gumi a vízben megduzzad, így biztosítja az élelmiszerek megfelelő állagát. Megvédi az élelmiszereket mind a melegítés, mind a felolvasztás során és megakadályozza a csomósodást, de a zsírok kicsapódását is.
Nem meglepő, hogy a xantán gumi az egyik fő összetevője az édességeknek, zseléknek, a majonéznek, a mustárnak, a jégkrémek, sütemények és desszertek feltétjeinek, a gluténmentes élelmiszereknek. De vajon egészséges-e a fogyasztása? A válasz egyértelműen igen!
Ez a sűrítőanyag megakadályozza a koleszterin felszívódását, a gyomorban megduzzadva teltségérzetet ad és segít leküzdeni az étkezések közötti egészségtelen édességek nassolásának szokását. Barátságtalan neve ellenére, a xantán gumi az egyik legjobb természetes sűrítőanyag. Rostban gazdag és szinte zsírmentes, fokozza az ételek gazdag ízét. Mi több, ízletes, krémes állagot kölcsönöz nekik.