Mitől függ a légkondicionáló fogyasztása?

légkondicionáló

Légkondicionáló

Vannak bizonyos tényezők, amelyek a klíma berendezések működtetésének költségeit alapvetően meghatározzák. Amennyiben ismerjük ezeket a tényezőket, hatékonyan csökkenthetjük velük a fogyasztást. A légkondicionáló megvétele előtt fontos végiggondolnunk, hogy pontosan mekkora térben kívánjuk majd használni.

Mivel minden helyiségnek megvan a maga teljesítményigénye, ismernünk kell a fekvését, az ott található ablakok nagyságát, a nyílászárók és a falak szigetelőképességét. A kiválasztott berendezés hatásfokát is meg kell néznünk, ezt EER és COP számokkal jelölik, amelyek azt mutatják meg, hogy 1 kWh elektromos energiából mennyi hűtőenergiát képes a gép előállítani.

Ezek alapján sorolják be az elektromos eszközöket az energiaosztályokba. Az a jó, ha ezek az értékek minél magasabbak („A” osztály). A kívánt hőmérséklet ne legyen sokkal kevesebbre beállítva, mint a kinti érték, mert minél nagyobb a különbség, annál nagyobb a fogyasztás. Tudnunk kell, hogy a légkondicionáló szakszerű működtetése mindig megtérül.